Fotbalul englez este la modă.Cu patru echipe calificate în sferturile Ligii Campionilor, campionatul englez este o competiţie care atrage atât prin fotbalul de calitate cât şi prin cultura fotbalistică a ţării care a inventat acest sport.
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale culturii fotbalistice din Anglia este "numele"(porecla, pseudonimul) pe care îl are fiecare club."Poreclele" fac în general referire la culorile clubului, atitudinea în teren, sau la un eveniment din istoria clubului, deşi exista cateva "nume", de exemplu "Pompey" pentru Portsmouth sau "Trotters" pentru Bolton, care nu au nicio explicaţie, privind istoria acestor cluburi.
Iată unele din "numele" echipelor din Anglia şi explicaţia acestora.
Primul grup de porecle - cele care provin din istoria clubului.Unele dintre acestea sunt:
Arsenal: “Gunners” (Tunarii) - porecla vine de la cei care au înfiinţat acest club, muncitorii de la depozitul de arme Royal Woolwich Arsenal.
West Ham: “Hammers” (Ciocănelele) - echipa a fost înfiinţată mai întai sub numele de "Thames Ironworks F.C", iar după ce clubul a adoptat numele de West Ham, care este un district al Londrei, echipa a fost poreclită “the hammers”(ciocănelele).
Sheffield United: “Blades” (Cuţitele) - Sheffield este un oraş recunoscut în lumea întreaga pentru producţia de oţel, este uşor de observat de unde vine aceast nume.
Everton: “Toffees” (Caramelele) - nume care a venit dupa ce Everton s-a mutat pe Goodison.Există foarte multe explicaţii pentru acest nume, cea mai cunoscută fiind cea ca în apropierea stadionului se găsea un magazin de dulciuri, Mother Noblett's Toffee Shop , care dădea caramele spectatorilor ce mergeau la stadion.
Aston Villa: “Villans” - deoarece numele echipei vine de la biserica Villa Cross Wesleyan, situată în cartierul Aston din Birmingham.
Reading: “Biscuitmen” - porecla vine de la faptul că în oraş există o fabrică de biscuiţi, “Huntley & Palmers”.Mai este cunoscută şi sub numele de “the Royals”, deoarece Reading este situată în regiunea Royal County of Berkshire.
Luton Town: “Hatters” (Sepcile, Palariile) - această poreclă vine de la faptul că în momentul înfiinţării clubului în oraş exista o faimoasă fabrica de pălării de paie.
Leiecester: “Foxes”(Vulpile) - în zona Leicestershire se găsesc numeroase vulpi, în aceasta zona practicându-se faimoasa şi controversata vânătoare de vulpi.
Al doilea grup de porecle - cele care provin de la culoarea tricourilor.Unele porecle reflecta culoarea de pe tricouri, alte echipe indentificându-se cu un animal datorită culorilor de pe tricouri.
"Sky blues" - Coventry şi Manchester City
"Reds" - Liverpool şi Nottingham Forest
"Blues" - Birmingham, Ipswich Town şi Chelsea, cea din urma mai fiind cunoscută şi sub numele de “the pensioners”, datorită numărului mare de pensionari, veterani de razboi, care traiesc în apropierea clubulului londonez.
În ceea ce priveşte echipele ale căror culori se identifică cu un animal amintim: Hull City - "Tigers"(Tigrii).Tricourile lor fiind unele dintre cele mai urâte din istorie.Tot aici mai amintim echipe ca Bristol City - “Robins”, Newcastle United - “Magpies”, Watford - “Hornets”, Norwich City - “Canaries”.
Cazul lui Manchester United, merită o atenţie aparte.“Red Devils”(diavolii roşii) este un apelativ destul de recent.În anii 50, jucătorii lui Manchester erau cunoscuti ca “The Bubsy Babes”.După accidentul aviatic din 1958, antrenorul celor de la Manchester, Sir Matthew Busby, a început să se supere de faptul că echipa era în continuare numită astfel.Puţin timp mai târziu, Manchester Utd a cunoscut într-un stagiu în Franţa echipa de rugby a oraşului Salford, care era cunoscută ca "diavolii roşii".Lui Sir Matthew Busby i-a placut acest nume propunându-l public.Uşor, uşor fanii lui Manchester au inceput să se obişnuiască cu acest nume, iar în 1970 pe stema clubului a apărut un "diavol".
În final, un caz curios, cel al lui Millwall, echipa cunoscută sub numele de “the lions” (Leii), după un episod petrecut mai bine de un secol în urma.Se pare ca în anul 1900 Milwall a ajuns în semifinalele Cupei Angliei cu o atitudine de lupta în teren ieşită din comun.De atunci Milwall şi-a păstrat acest nume, imaginea leului apărând şi pe stema clubului.
Mulțumim
Acum 4 luni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu