Într-un campionat care a atras magnaţi din întreaga lume, nou promovata Hull City, revelaţia acestui debut de sezon, demonstrează că Premier League nu şi-a pierdut farmecul şi a rezistat acestui impact.Echipe ca Hull, Wigan, Reading în ani trecuţi au arătat că acest campionat este în viaţă şi că oricine poate învinge pe oricine, iar banii nu pot înlocui spiritul şi mîndria fotbaliştilor.
Hull a resuscitat Premier League şi cu siguranţă îşi merită poziţia din clasament, dovadă fiind şi ultimul meci de pe Old Trafford cînd a fost la un pas să producă surpriza şi să plece cu un punct de pe terenul campioanei, deşi la un moment dat erau conduşi la o diferenţă de trei goluri.
Debutantă în Premier League
În sezonul trecut au depăşit aşteptările şi celor mai optimişti suporteri, reuşind să promoveze în elita fotbalului englez pentru prima dată de la înfiinţarea clubului, în 1904, învingînd pe Wembley pe 24 mai pe Bristol City în finala play-off-ului, golul victoriei fiind marcat de eroul local, Dean Windass, jucător în vîrstă de 39 de ani.Această promovare a fost încununarea unei companii pe care ‘tigrii’ au început-o cu în urmă cu cinci sezoane, o campanie care nu a fost lipsită de probleme.
‘Salvatorul’ Phil Brown.Cînd acesta a preluat-o pe Hull, în ianuarie 2007, echipa se afla în zona retrogradării, deşi investiţiile făcute în pauza competiţională se ridicau la 2 milioane de lire sterline.Brown a insistat pentru aducerea veteranului Dean Windass, împrumutat de la Bradford City, jucătorul care avea să marcheze opt goluri şi să-i salveze pe ‘tigrii’ de la retrogradare.
Brown a fost antrenorul care a condus-o pe Hull spre această promovare istorică în Premier League.
Cheia succesului
Phil Brown este considerat a fi principalul artizan al acestei promovări.Deşi este un antrenor aflat la început drum, acesta este un perfecţionist.Asistentul lui Sam Allardyce mulţi ani, antrenorul lui Hull a preluat oarecum modelul aplicat de Sam la Bolton.A căutat să aducă jucători de clasă, însă a căror cariere nu se aflau pe o panta ascendentă.Să o ofere o nouă şansă.Printre exemplele celebre de la Bolton se numără, Jay-Jay Okocha, Youri Djorkaef sau El Hadji Diouf, jucători transferaţi de Sam Allardyce.
Brown a mizat pe brazilianul Geovanni şi pe jamaicanul Marlon King.Trecut prin cariera sa pe la Barcelona sau Benfica, Geovanni a răsplătit încrederea oferită de Brown fiind jucătorul decisiv în debutul remarcabil al acestui sezon.A reusit goluri decisive in meciurile cu Arsenal sau Fulham.
Transferuri făcute devreme.Hull a început campania de achiziţii la mijlocul lui iulie cînd au fost transferaţi şase jucători şi încă trei la sfîrşitul lunii.13 jucători aduci pentru 7.9 milioane de lire sterline, trei dintre ei fiind împrumutaţi.Cel mai scump transfer a fost cel al lui Anthony Gardner, pentru care ‘tigrii’ au plătit 2.5 milioane de lire sterline lui Tottenham.Brown nu a mai adus alţi jucători, fiind greu de convins să semneze cu o echipă nou promovată, considerată de specialişti la începutul sezonului ca fiind cea mai slabă echipă din Premier League.
Încurajează atacul.Brown a rotat jucătorii şi şi-a surprins deseori tactic adversarii.În meciul de pe Emirates cînd Hull a produs prima mare surpriză a campionatului, învingînd cu 2-1, Brown a folosit un sistem cu doi atacanţi şi cu brazilianul Geovanni în spatele lor.Brown este un antrenor care mizează pe cartea atacului şi uneori acest lucru i-a costat pe ‘tigrii’, care au lăsat spaţii mari în defensivă.Au suferit o înfrîngere usturătoare pe teren propriu, scor 0-5 cu Wigan.
Faţă de sezonul trecut Brown a încercat să imprime un nou stil echipei sale, conştient de faptul că ‘tigrii’ nu pot supravieţui în Premier League practicînd un fotbal direct, asa cum obişnuiau în Championship.
Înfrîngeri în ultimele două etape
Chelsea, adversara campioanei CFR Cluj din grupele Ligii Campionilor a fost echipa care a pus capăt seriei de şase meciuri fără înfrîngere a tigrilor, serie care i-a propulsat pe locul trei în Premier League.Venită după înfrîngerea cu Liverpool de pe teren propriu, scor 0-1, echipa pregătită de Felipe Scolari s-a răzbunat pe Hull administrîndu-i o înfrîngere categorică, 3-0, pe KC Stadium.După meciul cu Chelsea, elevii lui Phil Brown s-au deplasat pe terenul campioanei, Manchester United, făcînd un meci excelent, deşi la un moment dat, au fost conduşi cu 4-1 de ‘diavoli’.Hull a revenit în ultimele 20 de minute, marcînd de două ori, fiind la un pas să plece cu un punct uriaş de pe Old Trafford.
Super stadion
Hull City îşi dispută din a doua jumătate a sezonului 2002/2003 meciurile de pe teren propriu pe KC Stadium, un stadion cu o capacitate de 25,404 locuri, care a fost inaugurat în 2002.Media de spectatori a fost în jurul a 18.000, în fiecare sezon, de cînd Hull disputa aici meciurile de pe teren propriu.
Cel mai mare număr de spectatori s-a înregistrat săptămîna trecută, cînd 24,906 de oameni au urmărit meciul cu Chelsea din tribunele KC Stadium.
2007/2008 - 18.024
2006/2007 - 18.583
2005/2006 - 19.841
2004/2005 - 18.027
2003/2004 - 16.846
Vedeta echipei - Geovanni
În vîrstă de 28 de ani, Geovanni a trecut prin cariera sa pe la Barcelona, club care a plătit pentru el nu mai puţin de 20 de milioane de dolari în 2001, însă acesta a dezamăgit pe Camp Nou, iar după împrumutul la Benfica - 2003, a fost lăsat să plece gratis.S-a reîntors în Brazilia, la clubul de la care a plecat, Cruzeiro, evoluînd însă doar în 12 meciuri şi reuşind două goluri.Cu toate acestea, Manchester City i-a oferit un contract în vara lui 2007.A început excelent sezonul înscriind golul victoriei în derby-ul oraşului Manchester, însa brazilianul a dezamăgit din nou, reuşind ultimul său gol in tricoul lui City pe 1 decembrie.
După sezonul mai puţin reusit, Geovanni a părăsit clubul din Manchester, semnînd un contract cu Hull City, unde a devenit omul determinant din atacul echipei.În acest debut de sezon a marcat de cinci ori, în meciurile cu Fulham, Arsenal, West Bromwich Albion, Tottenham şi Manchester United.
Geovanni este unchiul lui Wendel, jucătorul lui Bordeaux, care a reuşit să marcheze golul victoriei impotriva lui CFR Cluj, în grupele Ligii Campionilor.
67%: acurateţea şuturilor atacantului Marlon King, în comparaţie cu 43% - Fernando Torres şi 42% - Wayne Rooney
21: de intercepţii a reuşit fundaşul Michael Turner în comparaţie cu Rio Ferdinand - 15
5: goluri a reuşit Hull din corner, cea mai bună echipă din Premier League la acest capitol
50%: acurateţea şuturilor lui Hull, depăşită la acest capitol doar de MAnchester City
3: goluri au reuşit ‘tigrii’ din afara careului, depăşiţi doar de Liverpool si Chelsea
Surprize în campionatele Europei
Hull City nu este singura surpriza din debutul acestui sezon.În majoritatea campionatelor puternice din Europa, regăsim echipe cotate cu şanse mici în ocuparea unei poziţii fruntaşe, însă care reuşesc să producă adevărate suprize.Despre Hoffenheim, surpriza din Bundesliga aţi putut citi un material pe Gsp.ro.În Italia, Udinese şi Napoli, un club care evolua în Serie B acum două sezoane, ocupă locurile doi, respectiv patru, Udinese fiind şi echipa cu cel mai bun golaveraj din Serie A.
În Portugalia, Leixoes Matosinhos este echipa care ocupă primul loc în faţa unor echipe precum Benfica, Sporting sau Porto, care au dominat dominat acest campionat în ultimii ani.
În Franţa, Toulouse, echipa care a evitat retrogradarea sezonul trecut în ultima etapa, ocupă locul patru, la şase puncte de liderul Olympique Lyon.
În Rusia, noua campioană este Rubin Kazan, echipa care a reuşit să cîştige pentru prima dată titlul în Rusia.În sezonul trecut au terminat pe locul 10.
Spania este singurul campionat important lipsit de mari surprize.Doar Valencia, echipa care a evitat retrogradarea în sezonul trecut, a reuşit un debut foarte bun de sezon, ocupînd locul patru, la doar două puncte de liderul Barcelona.
Şi asta se întamplă pentru că mingea e rotundă şi în fotbal orice e posibil!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu